Antifumat

9 September 2003

Singurul monument din lume dedicat victimelor fumatului a fost dezvelit, sambata, in Parcul Tineretului din Bucuresti.

Initiativa a apartinut Asociatiei “Exploratori pentru Viitor”, in parteneriat cu Agentia Nationala Antidrog si cu sprijinul Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea. Monumentul este realizat din marmura alba si neagra, si are gravate urmatoarele cuvinte; “In amintirea celor 60 de milioane de oameni care au murit intre 1950-2000 din cauza fumatului. In semn de protest fata de folosirea tigarilor, cauza a 50 de boli ce ucid peste 8.000 de oameni in fiecare zi”.

“Sunt cifre alarmante si de aceea fenomenul cu care ne confruntam se cere abordat frontal, cu luciditate, si tratat cu toata fermitatea de care poate si trebuie sa fie capabila o societate care nu trebuie sa se resemneze, semnand cu propria mana condamnarea la disolutie”, a spus presedintele Ion Iliescu, prezent la eveniment. El a mai adaugat ca e nevoie sa se identifice si sa se ofere “solutii concrete si imediate”, in aplicarea carora sa se implice atat statul, cat si biserica si societatea civila.

S-a lansat si “Declaratia de la Bucuresti asupra principiilor, politicilor si practicilor in domeniul combaterii consumului de tutun in randul tinerilor”, semnata de peste 3.000 de persoane. Documentul cu pricina isi propune sa contribuie la accelerarea procesului de adoptare a recomandarilor UE in domeniu, care stipuleaza ca flagelul fumatului trebuie tratat cu o mai mare responsabilitate.

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/singurul-monument-lume-anti-fumat—dezvelit-parcul-tineretului-1_50ba04817c42d5a663b01dee/index.html

Tags: