În căutarea comorilor naturii

4 iunie 2012

Duminică, 3 iunie 2012, 40 de exploratori din Bucureşti şi împrejurimi (Olari, Meri-Petchi) au plecat să descopere comorile naturii din zona Caldarusani – Dridu, identificată drept rezervaţie naturală, de-a lungul unui traseu de aproximativ 10 km.

Echipaţi cu fişe de lucru care le solicitau identificarea diferitelor elemente din natură, un spirit de observaţie ascuţit şi disponibilitatea de a păstra liniştea, exploratorii au descoperit alături de exploratorii lor frumuseţea naturii din apropierea casei. Unele dintre cele mai plăcute momente au fost întâlnirea cu o broască ţestoasă aflată la ea acasă şi observarea unor specii de păsări cum ar fi: stârc pitic sau drepnea.

Studierea naturii a fost combinată cu un traseu de orientare prin pădure (o reminiscenţă din ce reprezenta odată Codrii Vlăsiei) de-a lungul căruia copiii au putut descoperi diferite specii de ciuperci şi observa căprioare.

Un alt punct important pe traseu a fost vizita la Observatorul Geomagnetic Naţional Surlari, observator închis de obicei vizitelor datorită măsurătorilor minuţioase care sunt realizate acolo. Cercetătorii care lucrează în cadrul Observatorului au fost dornici să răspundă la întrebările exploratorilor referitoare la câmpul magnetic, aurora boreală, stabilirea nordului geografic, furtuni magnetice şi să ne arate clădirile Observatorului în măsura în care prezenţa noastră nu afecta măsurătorile care sunt efectuate zilnic acolo.

Ieşirea s-a încheiat cu un popas binevenit pe malul lacului Căldăruşani şi cu lecţii din natură învăţate de la plantele şi animalele observate pe parcursul zilei.

Autor: Cristina Neagu
Locație: Căldărușani-Dridu