„Explorator … până la capăt!”

18 august 2010

21 -25 iulie 2010 şi Coşna (jud. Suceava) sunt două dintre lucrurile care vor rămâne scrise nu doar în istoria exploratorilor din România ci şi în mintea celor 910 participanţi la prima Camporee Naţională. Centrat pe viaţa lui Caleb, unul dintre cei doi supravieţuitori ai periplului de 40 de ani în pustie ai poporului Israel, evenimentul a avut printre obiective motivarea copiilor şi instructorilor de a rămâne exploratori şi credincioşi principiilor alese, până la capăt

Fiecare zi a avut la bază un anumit eveniment din viaţa eroului biblic, prezent nu întotdeauna cu numele, dar sigur cu atitudinea şi credinţa lui. Trecerea Mării Roşii şi aşezarea taberei a coincis cu sosirea participanţilor din toate cele şase Conferinţe prezente (Banat, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania Nord şi Transilvania Sud), montarea corturilor şi pregătirea pentru momentul aşteptat de câteva luni: Ceremonia de Deschidere. Exploratorii îmbrăcaţi în uniformă, cămaşă albă şi pantaloni /fustă neagră, fanfara formată din exploratori, momentul de marş şi paradă organizat de elevii Şcolii Liderilor din cadrul Conferinţei Transilvania Sud care a coincis cu predarea steagului Camporee-i, mesajul spiritual prezentat de pastorul Ioan Câmpian Tătar, secretarul Uniunii Române au fost doar câteva dintre elementele importante ale acestui punct din program.

Ziua trimiterii iscoadelor a fost o zi plină în Camporeea exploratorilor. 24 de ateliere desfăşurate simultan în cadrul cărora participanţii au avut ocazia de a învăţat câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le ştie o iscoadă: procurarea apei în sălbăticie, coacerea pâinii,camuflaj, facerea frânghiei, astronomie, construirea unui cadran solar sau a unui cort dar au avut şi posibilitatea de a realiza diferite obiecte din materiale folosite mai mult sau mai puţin în….Canaan: decoraţiuni din pietre, construcţii din beţe de chibrit, modelaj din lut, pielărie, decoraţiuni din legume sau din seminţe şi lista ar mai putea continua. Când nu erau la ateliere, cluburile de exploratori puteau participa la traseul de verificare a cunoştinţelor dobândite în cadrul întâlnirilor explo sau la proiectul ecologic, ce a constat în curăţarea albiei râului care traversează localitatea Coşna. Activitatea unei iscoade nu se încheie niciodată.

Atingerea vârfului Ouşorul în cadrul drumeţiei realizate în cea de a treia zi de Camporee a coincis cu trecerea Iordanului şi pregătirea pentru marea cucerire după cei 40 de ani de aşteptare. Poate că unul dintre momentele pe care le-a aşteptat cel mai mult Caleb a fost cucerirea Hebronului. Poate la fel de mult cât a aşteptat un explorator să fie botezat în tabără, alături de prietenii săi, să îşi primească cravata sau insigna simbolizând obţinerea unei noi calificări, moment ce a avut loc sâmbătă dimineaţa. Studiul biblic despre uriaşii din vieţile fiecăruia dintre noi care pot fi dărâmaţi, prezentat de Daniel Chirileanu, directorul Departamentului Tineret al Uniunii Române, mesajul spiritual despre visurile care trebuie urmărite până la capăt susţinut de pastorul Teodor Huţanu, preşedintele Uniunii Române, au creat cadrul potrivit pentru ceremonia botezului celor 8 exploratori dar şi a investiturii celor peste 200 de copii.
Răspunsul la o întrebare poate reprezenta şi ea o formă de cucerire. După-amiaza zilei de sâmbătă a fost o după-amiază a cuceririi Canaanului, exploratorii fiind provocaţi să răspundă la o serie de întrebări atent meşteşugite pentru a-şi verifica cunoştinţele biblice legate de viaţa lui Caleb şi nu numai. O altă formă de cucerire ar fi înfrângerea emoţiilor. Astfel au cucerit Canaanul exploratorii care au participat la Festivalul organizat în ultima seară de Camporee, prezentând creaţiile lor din diferite domenii în faţa prietenilor pe care şi i-au făcut pe parcursul întregii perioade.

Spre sfârşitul vieţii, Caleb a lansat provocarea cuceririi unei cetăţi de pe teritoriul trasat lui, promiţând ca răsplata căsătoria cu fiica sa. Otniel a acceptat provocarea şi a cucerit cetatea. Exploratorilor prezenţi li s-a dat la încheierea Camporee-i, desfăşurată în acelaşi mod ceremonios, cu participarea de această dată a unui grup de instructori din Conferinţa Banat, misiunea de a-şi duce misiunea până la capăt, cucerind tot ceea ce Dumnezeu le pune înainte: un caracter deosebit, un cer, prieteni. Provocarea a fost lansată de pastorul Eduard Călugăru, trezorierul Uniunii Române.

Camporeea, organizată de echipele Departamentului Tineret din cadrul celor şase Conferinţe ale Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea nu ar fi fost completă şi fără seminarele de istorie a exploratorilor din România, prezentate de pastorul Ion Buciuman, director al Departamentului Tineret al Uniunii Române în perioada (1990-2000), fără muzeul cu fotografii, uniforme şi steaguri din primele tabere, fără întâlnirile de seară cu multe cântece, jocuri şi mesaje spirituale prezentate de directorii Departamentului Tineret din cadrul Conferinţelor, fără exploleii atât de doriţi de fiecare explorator, dar care puteau fi obţinuţi doar în urma îndeplinirii unor activităţi suplimentare în slujba altora, fără careul de fiecare dimineaţă în cadrul căruia oriunde te-ai fi uitat se vedeau numai exploratori.
Camporeea Caleb, 910 participanţi a fost gata de închidere la orele 10:00, duminica 25 iulie 2010 Exploratoriii au rămas gata oricând să meargă „Până la capăt”, pentru a cuceri tot ce a mai rămas de cucerit.

Cristina Neagu – Departamentul Tineret/Uniunea Romana

Sursa: http://www.tin.ro/stiri/133-explorator-pana-la-capat.html
Locație: Coșna

Tags: ,